Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _tm_
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2333
    • Superb III (3V3)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez golibroda
    @Andys spoko nie obrażę się .. to prawda, że się miotam bo zupełnie sie na tym nie znam choc teraz juz co nieco liznąłem dzieki Wam.

No i byłem w salonie. Do testów była tylko O2 1.9 TDI. Prowadziłem. Silnik rzeczywiście słychać dość mocno - pan powiedział, że to najgłośniejszy w swojej klasie.
    Dynamika nie powaliła mnie wcale na kolana. Myślałem, że będzie przepaść pomiędzy moją asterką a była tylko znacząca róznica.

(..)

A wracając do chiptuningu to w tym 1,9 czy 1,6 coś można zrobić jakby naszła mnie ochota - abstrachując od oszczędności paliwowej .. wiecie .. głowa siwieje ... szaleje :szeroki_usmiech wole być świadomy jakie mam możliwości ale nie muszę z nich skorzystać .. a nuż !

I co wy na moje wrażenia ?
    Bo seryjny 1.9TDI faktycznie nie robi szału, ale w prosty i tani sposób można podnieść jego moc do ok. 140KM i to już jeździ przyzwoicie. A możliwości tuningu są bardzo duże - od samego chipa dającego ok. 140KM do zmian w osprzęcie (turbo, pompki, itp.) dających ponad 200KM.
    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
    -------------------------------------------------------------------------
    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• aniam111
      Rider
      • 2009
      • 436

Mnie 1,9Tdi też nie powalił. A że do tej pory jeździłam benzyną to chwilę mi zajeło przyzwyczajenie się ( wstyd się przyznać kilka razy mi zgasł :evil: ). Ja osobiście nic nie mam do klekotu "ON" i szukałam dieselka, a wybór padł na 1,8TSI. Tylko że dla mnie ważniejsza była frajda z jazdy niż oszczędność. Teraz są dni jak stoje w korku że żałuje swojej decyzji jak widzę na kompie średnie spalanie.

1,9 napewno da się chipować, 1,6 to zagadka. Chyba chipa jeszcze nie ma.

A tak wogóle zdecydowałeś się już na Skodę??? Bo może poszukaj jeszcze w innych firmach. Ja długo szukałam swojego auta ( mimo że wcześniej miałam Skodę ) bo nie byłam pewna co by mi pasowało najbardziej. Absolutnie nie twierdze że Skoda to najlepszy wybór ani też że powinnieneś szukać innego. Ale pochodz, popatrz, pogadaj, pojeździj innymi. Wyrobisz sobie zdanie i pogląd na to co możesz dostać za swoją kasę.
      AniaM
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
      O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Czyli godząc się na klekot :lol: otwieramy sobie w prosty sposób po dwóch latach drogę do większej mocy tylko modyfikując oprogramowanie chipa ?

A co z tym 1,6 tdi jakie opinie ... może warto poczekać i wziąc 2010 rocznik ?
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• megon
          Rider
          • 2009
          • 303

czy otwieramy sobie drogę do większej mocy w przyszłości to nie do końca tak różowo: ze względu na ochronę środowiska istniej bardzo duże prawdopodobieństwo, że chiptunig będzie kontrolownany, samochód będzie sprawdzany pod kątem czystości spali - i są ku tego przesłanki (szczyt klimatyczny itp ) - zanim do tego dojdzie pewnie minie jeszcze trochę czasu.

Poki co chip tuning ok - ale jak będzie w przyszłości nie wiadomo.

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

Ale otwieramy modyfikując tylko software .. tak mam rozumieć ? - ekologię na razie jak i koniec świata zostawny na półce
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• _tm_
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 2333
              • Superb III (3V3)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Czyli godząc się na klekot :lol: otwieramy sobie w prosty sposób po dwóch latach drogę do większej mocy tylko modyfikując oprogramowanie chipa ?
              Tak, przy czym w zasadzie nie wiem czemu czekać do końca gwarancji :diabelski_usmiech.
              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
              -------------------------------------------------------------------------
              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• megon
                Rider
                • 2009
                • 303

golibroda: dokąłdnie tak jak mówisz - ale jeśli weźmiesz 1.6 TDI CR to tam jest filtr cząstek stałych i już raczej ekologi nie odłożysz na półkę - jeśli usuniesz ten filtr - to może być kłopot. Więc pozostaje stary sprawdzony 1.9 TDI.

TSI: spełaniają normę spalin Euro 5 - to też jest plus

Komentarz

• aniam111
                  Rider
                  • 2009
                  • 436

Czekając na nowe autko masz tą możliwość że możesz sobie wybrać to co tobie pasuje: kolor, wersje, dodatki. Ja np. chciałam autko z szyberdachem.
                  Ludzie szukający auta używanego zazwyczaj patrzą na rok produkcji, chociaż to wcale nie jest adekwatne do stanu auta.
                  Czy warto czekać .... to zależy jakie auto znajdziesz teraz i o ile będzie tańsze od auta które miałbyś kupić w 2010.

Może wejdz na stronkę Skody w konfigurator i skonfiguruj sobie kilka aut takich jakie tobie by pasowały ( wyposażenie i silnik ). Wydrukuj sobie i wtedy będziesz mógł porównać.
                  Ja zaznaczyłam sobie czym się różni wersja Ambiente od Elegance ( w rozpisce auta w wersji elegance ) + dopisałam sobie z boku ile kosztuje dokupienie tego do wersji Ambiente. Zobaczysz w ten sposób różnice w wyposażeniu i zorientujesz się co do różnicy w cenie między wersjami. Potem możesz porównać te ceny z tym co oferują teraz na promocjach związanych z końcem roku i z upustami na auta zamawiane do produkcji ( bo konfigurator promocji nie bierze pod uwagę ).

Przy okazji proponuje popatrzeć na inne marki ... a nóż znajdziesz coś lepszego cenowo :diabelski_usmiech Powodzenia
                  AniaM

Komentarz

• golibroda
                    Rider
                    • 2009
                    • 530

No nie wiem - modyfikacja to ingerencja w parametry techniczne pojazdu i gwarancja papa

@aniu
                    Znalazłem coś co byłoby atrakcyjne tylko nie jestem do końca przekonany do tego 1.9. Może jakbym przejachałbym sie 1,6 tdi ... byłoby jasniej. Moze warto dać kilka tys wiecej i mieć na 100% zadowolenie bez wyrzutów .. nie spróbowałem i załuję albo nie

Pan z salonu też mówił o jakimś silniku 1,2 w przyszłym roku co wycmiecie wszystko ... ale juz nie wiem czy to disel czy benzyna.
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• Andi Łódź
                      Classic
                      • 2009
                      • 29

Witaj,
                      napisze ci jak ja kupowałem skodę octavie II 1,9 TDI wersja Elegance. Zakup wrzesień 2008. Udałem sie do obydwu salonów w Łodzi i poprosiłem o oferty i co dostane w gratisie.
                      Panowie postarali sie były niewielkie róznice w ofertach ale za to w dodatkach znaczne wiec postanowiłem aby Panowie zastanowili się co jeszcze moga dorzucić bo oferty sa podobne. Transakcja trwała ok 1 miesiąca rezultat: cena auta 81.900 plus lak. metalic 1.700 = 83.100 skoda dała tradycyjny upust 5.000 a reszte to Panowie Bednarek kontra Zimny poczynili!!
                      w rezultacie zapłaciłem - 70.400 zł Brutto + bagażnik dachowy+dywaniki+alarm z karta SPEED+wykładzina PVC bagaznika
                      Czasem warto poczekac pomimo iz zawsze sprzedawcy sie zarzekaja ze już wiecej nie moga zejsc z ceny. Dobra rada : nie napalac sie totalna chłodna kalkulacja i troche czasu.
                      Pozdrawiam i życzę udanych łowów.
                      Andi
                      PS. Kupiłem u Bednarka.
                      Srebrna O2 1,9 BXE Elegance
                      ----------------------------------
                      Było: 114 KM - 277 nm
                      Jest: 142 KM - 329 nm by Rogalotti

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

Nawiązując do tematu przyjamności z jazdy: czy ktoś ma może porównanie czasów przyśpieszeń / elestycznosci silnika 1.9TDI i 1.4TSI? Założyłem się z kumplem o zerosiedem, że te parametry są w tych silnikach porównywalne (on twierdzi, że 1.9TDI zawsze przyśpiesza lepiej)... Skrzynie manualne 5-biegowe...
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• golibroda
                          Rider
                          • 2009
                          • 530

@Andi i tak podchodzę .. na spokojnie tylko to trochę nie ten czas mamy grudzień.

A co to znaczy tradycyjny upust 5 tys.

A do drugiego dilera jadę jutro zobaczę co tam zaproponują a wszystko skrzętnie notuję.

P.S. Jak fajnie, że tutaj trafiłem. Nie spodziewałem się, że taki żółtodziób samochodowy jak ja otrzyma tyleeeee pomocy
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• megon
                            Rider
                            • 2009
                            • 303

golibroda: masz bardzo dobre podejście do tematu - nie warto się spieszyć z wyborem, pewne rzeczy można dołożyć później innych niestety nie.

Np Aniam111 ma piękny szklany dach Zuzus ma napęd 4 x 4 a ja mam DSG

Błędem jaki ja popełniłem przy wyborze auta to: przejechałem się silnikiem 1.8 TSI do którego odbioru zostało 3 miesiące - nie mogłem się później doczekać

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

P.S. Jak fajnie, że tutaj trafiłem. Nie spodziewałem się, że taki żółtodziób samochodowy jak ja otrzyma tyleeeee pomocy
                              pamietaj każdemu po browarku postawić za pomoc:P:P podliczajac ilośc postów jak cie było stac na elegance to teraz na minta moze nie starczyc :P
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6
                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

No i byłem w salonie. Do testów była tylko O2 1.9 TDI. Prowadziłem. Silnik rzeczywiście słychać dość mocno - pan powiedział, że to najgłośniejszy w swojej klasie.
                                Dynamika nie powaliła mnie wcale na kolana. Myślałem, że będzie przepaść pomiędzy moją asterką a była tylko znacząca róznica.

A mnie zadziwiles tym stwierdzeniem ... Z tego co pamietam to porwnujesz Astra classic 1.4 8V z 99 roku ? Ja kiedys przesiadlem sie z mocniejszewgo wozu od Twojej Astry tzn benzyna 100 KM, 16 V i po przejechaniu 1.9 TDI i to w O1 bylem wniebowziety i wiedzialem ze turbo to jest to ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Nawiązując do tematu przyjamności z jazdy: czy ktoś ma może porównanie czasów przyśpieszeń / elestycznosci silnika 1.9TDI i 1.4TSI? Założyłem się z kumplem o zerosiedem, że te parametry są w tych silnikach porównywalne (on twierdzi, że 1.9TDI zawsze przyśpiesza lepiej)... Skrzynie manualne 5-biegowe...
                                  1.4 TSI robi setke w 2 sek szybciej, 20 koni wiecej i lzejszy silnik robi swoje
                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• golibroda
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 530

No nie wiem @voltar tak mi się wydawało, może za krótka jazda testowa.
                                    Albo powiem inaczej nie było takiej różnicy jak wsiadłem z astry do octavii natomiast większa róznica była jak wysiadłem z octavii i zasiadłem w asterce

Ale namieszałem
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• megon
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 303

elastyczność: http://autofoto.pl/blogs/blog_silnik...s-ist-das.aspx

Komentarz

• voltar
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1107
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

No nie wiem @voltar tak mi się wydawało, może za krótka jazda testowa.
                                        Albo powiem inaczej nie było takiej różnicy jak wsiadłem z astry do octavii natomiast większa róznica była jak wysiadłem z octavii i zasiadłem w asterce

Ale namieszałem
                                        Rozumiem Cie, kazdy moze miec swoje odczucia.
                                        Jak koledze dalem pojezdzic swoim 1.8 TSI ( a ma na codzien Corolle 1.4 P) to potem mowil mi ze jak przesiadl sie z powrotem do swojego auta to przez pierwsze km myslal ze cos mu padlo w silniku bo auto mu nie chcialo jechac

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• aniam111
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 436

Ja znawcą nie jestem ale mnie się wydaje że 1,4 przyśpieszy szybciej do setki. Tak też podaje skoda w swojej specyfikacji. Poza tym turbo w benzynce szybciej się załącza bo już przy 1500 obr/min. To chyba też działa na plus dla 1.4.
                                          AniaM

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

Zamieszczone przez rkb
                                            1.4 TSI robi setke w 2 sek szybciej, 20 koni wiecej i lzejszy silnik robi swoje
                                            [ Dodano: Wto 08 Gru, 09 08:20 ]
                                            Zamieszczone przez megon
                                            [ Dodano: Wto 08 Gru, 09 08:20 ]
                                            Zamieszczone przez aniam111
                                            Ja znawcą nie jestem ale mnie się wydaje że 1,4 przyśpieszy szybciej do setki. Tak też podaje skoda w swojej specyfikacji. Poza tym turbo w benzynce szybciej się załącza bo już przy 1500 obr/min. To chyba też działa na plus dla 1.4.
                                            Mi chodzi o podanie czasów przyśpieszenia 60-100 na 4-tym biegu i 80-120 na 5-tym biegu. Czas przyśpieszenia 0-100 znam ze strony Skody, ale dla mojego adwersarza ta dana to za mało, aby przyznać mi rację... On poprostu uważa, że silnik o większej wartości maksymalnego momentu obrotowego ZAWSZE będzie przyśpieszał zdecydowanie lepiej (dlatego swojej małżonce kupił C4 "by Loeb" z dieslem...) - ja natomiast uważam, że róznica nie będzie większa, niż 2-3 sekundy...
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• aldam
                                              L&K
                                              • 2006
                                              • 1036

Tych danych bardzo brakuje.
                                              dołączam się i jeżeli posiadacie podobne dane do 2.tdi i 1.8tsi to dajcie na forum.

Jedynie co widziałem to test 1.8tsi na roadlook. na 3 biegu od 80-120 wyszło ponad 7sek.
                                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 530

@voltar - o właśnie o to chodzi, zależy w którą stronę się przesiadasz. Pewnie odczucia leżą w psychice a nie mechanice. Zauważyć "lepiej" jest trudniej niż "gorzej".
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

Tu sa czasy przyspieszen dla 1.4tsi w Seacie Altea i w Leonie

POLECANE BMW – motoryzacyjna potęga, która startowała jako zakład lotniczy Poznaj historię Popularne kategorie Bezpieczeństwo Czytaj wszystko BWM Czytaj wszystko Historia Czytaj wszystko Poradniki Czytaj wszystko Mandaty karne Czytaj wszystko Oświetlenie Czytaj wszystko

Komentarz

• aldam
                                                    L&K
                                                    • 2006
                                                    • 1036

golibroda, ja przesiadłem się z 90 koników w benzynie na 110 w turodizlu i różnica była ogromna.
                                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...